Erwin Odendaal - Body Stress Release practitioner

De markt

Elke zaterdagmorgen is er bij Sedgefield, een plaats ten oosten van waar wij verblijven, de Wild Oats Farmers Market. Deze markt is beroemd bij alle (oud) BSR studenten. Je ‘moet’ er eigenlijk wel elke week of toch op zijn minst regelmatig naartoe. En dat heeft meerdere redenen.

Zelf ben ik niet zo van markten. Zelfbediening en in één keer kunnen afrekenen heeft toch echt mijn voorkeur, praktisch ingesteld als ik ben. Maar deze markt is anders dan wat ik gewend ben in Nederland. Enerzijds heb je de stalletjes met allemaal prachtige producten. Dat zijn de vaak zelfgeweekte groenten en fruit. Zelfgemaakte jams, kaas, tofu, gebak of chocola. Imkers bieden hun honing aan en er zijn stalletjes met natuurlijk cosmetica en zeepjes, kruiden en thee. Versgeperste sapjes, stalletjes met kruidenplanten en bakkers met lekker zwaar zuurdesembrood maken het compleet. Deze markt is te prefereren boven de supermarkten waar maar weinig biologische producten in de schappen liggen.

De stalletjes staan in een ruime kring opgesteld met in het midden vaste tafels met boomstammen als kruk. Hier kun je een kopje koffie drinken, met een taartje. Of je ontbijt met een fruitsalade, met een bak rijkgevulde havermoutpap of met een rijkgevulde omelet met groenten, kaas of spek. Je vindt er Duitse taart, Franse croissants, Falafel of zelfs Shoarma. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te bestellen bij de talrijke eetstalletjes. Take-away kan ook.
Ik beperkte me tot nu toe tot kop cappucino met een taartje, aangezien ik mijn ontbijt meestal al achter de kiezen heb.

Daarnaast heeft de markt voor de BSR studenten nog een andere functie. Aan het eind van de opleiding is er een stageperiode. De school wordt dan tot ‘gezondheidscentrum’ omgebouwd, compleet met receptie en verschillende behandelkamers. Elke student krijgt dan vijf verschillende cliënten drie keer op consult voor een ‘release’. Deze cliënten moeten wij zelf zien te vinden en dat doe je vooral op deze markt. (En als je dat niet lukt, dan heeft de academie een lijst met mensen die graag als proefkonijn komen opdraven elke jaar 😉

Eigenlijk weet iedereen op de markt dat in mei de nieuwe studenten arriveren. Soms is bij een stalletje dan ook de eerste wedervraag “Are you a BSR student too?”. Alsof ze het ruiken. En dan is het zaak om aan te haken en te zien of ze niet al gekaapt zijn door een medestudent. Soms zijn ze nog niet bekend met BSR en houd je een ’30 seconden praatje’ over de techniek en wat deze op kan leveren. Soms leidt dat tot een afspraak. Zelf ben ik in gesprek met een jonge vrouw die natuurcosmetica verkoopt. Ze heeft al lange tijd last van haar nek en is er een keer mee naar de chiropractor geweest. Dat vond ze zo’n ruwe en angstaanjagende ervaring dat ze sindsdien huiverig is voor alles wat maar riekt naar manipulatie van botten. Mijn verhaal heeft haar iets gerustgesteld maar nog niet overtuigd. Komende zaterdag praten we verder.

Op zaterdagmorgen naar de markt. Weg van het klaslokaal, het oefenen op elkaar en het in je hoofd stampen van de locaties van de botten, de spieren en de aanhechtingen. Maar om ook daar elkaar te ontmoeten. Zittende rond een tafel, boodschappen tussen je benen, een kop koffie of ontbijt voor je neus. Ver van huis gesprekken voerend over de grote veranderingen die zich in ons leven aan het voltrekken zijn. Tja, da’s dan toch fijner dan zelfbediening.

Op de foto vlnr: Rina (SA), Erwin (NL), Laetitia (SA)

Scroll to top