Erwin Odendaal - Body Stress Release practitioner

Examenweek

Afgelopen donderdag (29 juni) was de dag van de examens. We kregen een examen “Anatomy” en een examen “Principles of BSR”. Het eerste vrij concreet, het tweede wat meer filosofisch soms. Een antwoord was niet altijd goed of fout, maar slechts niet goed onderbouwd. Daar werd de klas toch wat zenuwachtig van. Uiteindelijk viel het allemaal enorm mee. Hoewel het niet altijd even makkelijk is voor de niet-Engelstaligen in de klas, om antwoorden op zesenzestig open vragen correct te formuleren. Een extra handicap, waar echt rekening mee wordt gehouden.

We waren goed voorbereid, want wat is dit een goede opleiding! Schools in zekere zin, we zitten toch meestal van 9 tot 12 in de klas. Er is een theepauze van een half uur. Het leert allemaal zo makkelijk omdat de aanpak nogal holistisch is. Net als de BSR dat is trouwens. Alles hangt met alles samen en alles in het systeem heeft een uitwerking, hoe klein dan ook, op het geheel. Alle lessen gaan in feite over hetzelfde, alleen is de invalshoek steeds een andere. Vanuit de anatomie, vanuit de filosofie of de principes van BSR, of je bekijkt het vanuit het perspectief van klantmanagement. De dagen voorafgaand aan de examens werd van alles nog eens dunnetjes over gedaan.

Bovendien breng je de kennis uit de lessen direct in de praktijk met zogenaamde “Partner Checks”. Om en om ben je practitioner of client. Je doet dat gedurende anderhalve week met een vaste partner die je bij toeval krijgt toegewezen. Uiteindelijk heeft waarschijnlijk iedereen elkaar releases gegeven en naarmate we verder komen worden deze steeds completer. Na elke release geef je feedback. Wij noemen dat “critique”. Je bekritiseert echter niet! We hebben allemaal hetzelfde doel zonder dat we elkaars concurrent zijn als student of zullen worden als practitioner. We profiteren allemaal van de kwaliteit van elk van ons. Ook tijdens de opleiding.

Maar dat is niet het enige. We zitten in een bubbel met elkaar en daarbinnen gist van alles. We beginnen allemaal aan een nieuwe cariere, mensen hebben hun baan opgezegd en soms zelfs hun huis verkocht om een volledig nieuw leven te beginnen. Iedereen is uit z’n “comfort zone” en wordt daar door de school ook nog meer uit getrokken. En dat merk je. Het gaat er soms behoorlijk emotioneel aan toe. De bubbel waar we met elkaar in zitten moet dus echt veilig zijn. Iedereen mag hier zijn. Net zoals straks al je clienten, in een grote verscheidenheid aan karakters, er mogen zijn. Ook dat leren we.

De vrijdag na de examens had ik een afspraak met Jaco. Hij is in 2015 afgestudeerd. In de buurt van de academie mag hij, bij wijze van dependance voor zijn eigen praktijk, gebruik maken van een cottage in een bosrijke omgeving. Hij boekt dan een hele trits studenten achter elkaar zodat we lekker in de buurt een release kunnen krijgen.

De release was buiten op de veranda. De zon scheen door de bomen, vogels fladderden om me heen en Jaco die een release gaf of het een dans was. Heel bijzonder om te merken dat elke practitioner toch z’n eigen stijl heeft. De techniek is zo verbonden met wie je bent dat dat ook niet anders kan denk ik.

Volgens Jaco zat er niet veel spanning in mijn lijf. Maar toch ben ik meer ontspannen na een release. Zowel in m’n lijf als in mijn kop.
Vrijdag ga ik dus lekker weer. Om de vakantie af te sluiten.

Scroll to top